El Prat OcultGranja de La Ricarda

Interior de la Ricarda

L’any 1909, Manuel Bertrand inicià la construcció de la que seria la granja dedicada a l’explotació lletera més important de Catalunya. Les obres es van dur a terme entre els anys 1909 i 1910, i el 1911 la vaqueria ja funcionava a ple rendiment.

L’edifici es va construir amb tots els requeriments tècnics necessaris per garantir la higiene de les instal·lacions, atès que Manuel Bertrand no era partidari dels mètodes de tractament de la llet, com ara la pasteurització i la cocció. Ell pensava que per obtenir una llet de qualitat i òptima per al consum n’hi havia prou extremant les condicions higièniques en la producció.

La Ricarda

La granja va continuar en explotació amb Eusebi Bertrand i Serra. Durant la guerra civil va ser col·lectivitzada i, en acabar, la van retornar a la família Bertrand. Va continuar en actiu fins als anys setanta. Abandonada l’activitat ramadera, les terres del voltant es van conrear fins que AENA va adquirir la granja l’any 1992.

Les obres d’ampliació de l’Aeroport van afectar l’edifici i AENA va arribar a un acord amb l’Ajuntament del Prat per reconstruir-lo en un altre lloc i cedir-lo al municipi.

L’any 2007 s’iniciaren les obres de reconstrucció del nou edifici, al costat de l’avinguda de l’Onze de Setembre, tot utilitzant els materials recuperats de la granja original i amb d’altres de reproduïts.

Comparteix:
El Prat Ocult | Llicència de Creative Commons