El Prat OcultConstrucció del Canal de la Dreta

Canal Dreta

Eusebi- Vols picar fort, gandul, així no acabarem mai. Ara que, a mi ja m’agradaria saber qui han sigut els desgraciats que m’han tapat tot el canal!!! Si tot aquest tros ja el teníem obert! Segur que ha sigut cosa de Don Fernando. Com que a ell el canal no li servirà de res, perquè les seves terres queden a la banda del riu, ha decidit fer la guitza a tothom i que ningú tingui aigua.

Paleta- Vol dir Sr. Soler? Que Don Fernando és un gran benefactor d’aquest poble… no la faria mai ell una cosa així.

Eusebi- i qui sinó té tants diners per tapar el canal. Ben ampli i maco que és… i els maldecaps que ens està donant.

Paleta- Digui que sí, que quan estigui acabat tothom recordarà el seu nom per anys que passin. Que això ha de ser la riquesa del nostre poble

Eusebi- Riquesa no sé si en portarà, però segur que a mi em portarà a la tomba dels mals de cap que m’està donant… i això de què el meu nom serà recordat… no hi posaria la mà al foc jo.

Paleta- Ara no s’arronsi Sr. Soler! Qui si no vostè ha estat capaç de portar el canal fins aquí! Quants anys fa que ho estan intentant i tots estan fracassant.

Eusebi- Ja tens raó, ja, amic meu. Encara recordo aquella reunió de propietaris del pla del Llobregat… allò hauria de ser cap al 1817 i des de llavors, malgrat els recursos econòmics i polítics esmerçats, no hi ha hagut res a fer. Aquesta maleïda obra ha arruïnat hisendes i saluts.

Paleta- I tant que en va ser de ruïnosa aquella obra… i mentre tant, els de la marge esquerra… anar fent. Que ja fa un bon grapat d’anys que funciona el canal de la Infanta, per vergonya nostra.

Eusebi- I jo en el fons… tot això ho faig per la memòria del pare… el gran Joan Soler de la Torre! Portar l’aigua a les seves terres… vull dir al Pla del Llobregat era el seu somni. Ell hi era a aquella reunió del 17…

Paleta- I vostè ho farà realitat, Sr. Soler. Va, que la part més difícil ja està feta. Ningú s’ho pensava que en seria capaç quan va començar a Sant Vicenç dels Horts i ara miri… ja som al Fondo d’en Peixo!

Eusebi- si, home, si. Però ara que som al Prat, tot són problemes. Aquests de l’Ajuntament no paren de posar-me pegues. Que si haig de fer un mur de contenció contra les riuades: com si aquest poble n’hagués tingut mai un de debò!

Paleta- Aquí si que no té raó Sr. Soler, que hi ha el marge de defensa… i ben antic que és.

Eusebi- i tant antic i poca cosa és, que sempre el trenca la crescuda més petita. Però això no és tot… que si no puc treure grava del costat de la barca, que si no hi ha prou desguassos, que farà malbé la pesca comunal… I ara això, em tapen el canal! Jo donant-li les culpes a Don Fernando i ves que no hagi sigut l’ajuntament!

Paleta- Va home va, no sigui mal pensat…